Τι είναι η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG);
Είναι η διαδικασία τοποθέτησης καθετήρα σίτισης στο στομάχι μέσω μίας μικρής τομής στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου.
Η διαδικασία έχει ως στόχο τη σίτιση ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν τροφή από το στόμα (π.χ. ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο οι οποίοι παθαίνουν εισροφήσεις τροφών στον πνεύμονα όταν λαμβάνουν τροφή από το στόμα). Με την γαστροστομία παρακάμπτεται η στοματική οδός. Ο ασθενής μπορεί να λάβει εκτός από την τροφή, νερό, υγρά αλλά και τα φάρμακατου απευθείας στο στομάχι. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτεται η ανάγκη για σίτιση από το στόμα όταν αυτή είναι για κάποιο λόγο δύσκολη ή αδύνατη.
Ποιες είναι οι ενδείξεις τοποθέτησης PEG?
Η PEG εφαρμόζεται σε ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν να καταναλώσουν ικανοποιητική τροφή από το στόμα για να καλύψουν τις καθημερινές τους διατροφικές ανάγκες. Τα συνηθέστερα αίτια τοποθέτησης διαδερμικής γαστροστομίας είναι νευρολογικές παθήσεις σχετιζόμενες με αδυναμία κατάποσης, π.χ. ασθενείς μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο Parkinson, άνοια, καθώς και ασθενείς με καρκίνο της στοματο-ρινο-φαρυγγικής κοιλότητας ή του οισοφάγου καθώς και παθήσεις με διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου. Ο σωλήνας σίτισης μπορεί επίσης να απαιτηθεί σε ασθενείς με κακοήθεια εντός της κοιλιάς η οποία προκαλεί συμπίεση και απόφραξη του στομάχου ή του λεπτού εντέρου καθώς και σε περιπτώσεις ειλεού για την αποσυμφόρηση του στομάχου από τα
Πώς γίνεται η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία;
Η διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία (PEG) γίνεται στην αίθουσα ενδοσκοπήσεων του Νοσοκομείου από τον εξειδικευμένο γαστρεντερολόγο ενδοσκόπο με την βοήθεια της γαστροσκόπησης. Μετά από χορήγηση ήπιας μέθης, το γαστροσκόπιο διέρχεται διαμέσου του στόματος στο στομάχι. Ο γαστρεντερολόγος στη συνέχεια, μετά από τοπική αναισθησία, κάνει μία μικρή τομή, όχι μεγαλύτερη από 1 εκατοστό, στο δέρμα της κοιλιάς ακριβώς πάνω από το στομάχι. Με τη βοήθεια του ενδοσκοπίου, ένας εύκαμπτος σωλήνας διαμέτρου λίγων χιλιοστών τοποθετείται διαμέσου αυτής της τομής και στερεώνεται (καθηλώνεται) κατάλληλα στη θέση αυτή. Ο σωλήνας αυτός μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για την σίτιση του ασθενούς αλλά και για την χορήγηση φαρμάκων. Η όλη διαδικασία είναι σύντομη και δεν διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά.
Πότε είναι δυνατή η επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι;
Συνήθως ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του το επόμενο πρωί.
Υπάρχουν επιπλοκές από την τοποθέτηση γαστροστομίας;
Σε όλες της επεμβατικές πράξεις ενδέχεται να συμβούν επιπλοκές. Στην περίπτωση της γαστροστομίας είναι σπάνιες, εφόσον αυτή γίνει από έμπειρο γαστρεντερολόγο. Οι συνηθέστερες επιπλοκές περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της τομής τις πρώτες ώρες η ημέρες, μικρή διαρροή του περιεχομένου του στομάχου γύρω από το χώρο του σωλήνα, μετατόπιση, δυσλειτουργία αλλά και επιμόλυνση του σωλήνα. Πιο σοβαρές επιπλοκές είναι σπανιότατες αλλά δυνατό να συμβούν. Αυτές αφορούν μεγάλη αιμορραγία, περιτονίτιδα (μόλυνση εντός της κοιλιάς) και βλάβη στο έντερο ή σε γειτονικά όργανα. Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας συμβουλεύσει για το πότε θα πρέπει να σκεφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεται ο σωλήνας της γαστροστομίας;
Ο σωλήνας της γαστροστομίας έχει χρόνο ζωής ορισμένων μηνών. Το διάστημα όμως αυτό αλλάζει ανάλογα με την χρήση και την επιμέλεια στον καθημερινό καθαρισμό και συντήρησή του. Συνήθως συνιστάται η αλλαγή του σωλήνα ανά 6 μήνες. Οι αλλαγές γίνονται στο σπίτι του ασθενούς από τον εξειδικευμένο
γαστρεντερολόγο όταν κριθεί απαραίτητο. Επίσης στις περιπτώσεις που ο ασθενής
δεν χρειάζεται πια τη γαστροστομία λόγω βελτίωσης της κατάποσης, ο σωλήνας
μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα και μόνιμα μέσα σε λίγα λεπτά.